آشنایی با صندوق تضمین اصل سرمایه
سازمان بورس و اوراق بهادار در تاریخ 28 اردیبهشت 1401، با راهاندازی نوع جدیدی از صندوقهای سرمایهگذاری به نام صندوق سرمایهگذاری تضمین اصل سرمایه موافقت کرد. صندوق تضمین اصل سرمایه صندوقی با ماهیت مختلط است که ترکیب دارایی آن 70 درصد در سهام و 30 درصد در اوراق درآمد ثابت سرمایهگذاری شده است. البته با توجه به ماهیت صندوق مدیریت صندوق این اختیار را دارد تا با توجه به شرایط بازار سرمایه و برای کنترل ریسک و کسب بازدهی بیشتر ترکیب دارایی صندوق را تغییر دهد. به طور مثال زمانی که شرایط بازار سرمایه صعودی باشد 70 درصد در سهام و 30 درصد در اوراق درآمد ثابت سرمایه گذاری خواهد کرد و زمانی که روند بازار نزولی باشد مدیر صندوق 70 درصد در اوراق درآمد ثابت و 30 درصد در سهام سرمایهگذاری خواهد کرد.
صندوق تضمین اصل سرمایه بر اساس نحوه ساز و کار به دو دسته تقسیم میشود:
واحدهای عادی
این واحدها مبتنی بر صدور و ابطال هستند و قابلیت تضمین اصل سرمایه دارند؛ به شرط مدت ماندگاری مشخص در صندوق که این موضوع توسط شرکت کارگزاری مشخص و در امید نامه یا اساسنامه صندوق اعلام میشود. همچنین معمولا برای دارندگان واحدهای عادی حداقل و حداکثر سود تعیین میگردد.
واحدهای ممتاز
این واحدها در بورس قابل معامله هستند و قابلیت تضمین اصل سرمایه ندارند. در واقع نقش رکن ضامن را برای دارندگان واحدهای عادی ایفا میکنند.
ساز و کار صندوق تضمین اصل سرمایه
در صورتی که روند بازار سرمایه صعودی باشد دارندگان واحدهای عادی و ممتاز از سود صندوق بهرهمند خواهند شد. همانطور که قبلا گفته شد برای دارندگان واحدهای عادی بازه حداقلی و حداکثری سود تعیین میشود و مازاد سود ساخته شده به دارندگان واحدهای ممتاز اختصاص داده میشود. درصورتیکه روند بازار نزولی باشد و سرمایهگذاران واحدهای عادی با ضرر در اصل سرمایه اولیه خود مواجه شوند واحدهای ممتاز نقش رکن ضامن را ایفا کرده و ملزم به جبران خسارت واحدهای عادی بهمنظور تحقق حداقل سود تعیین شده برای واحدهای عادی صندوق میشود.
اما دارندگان واحدهای ممتاز در صورتی که روند بازار صعودی باشد، علاوه بر سود خود مازاد سود واحدهای عادی را تحت عنوان کارمزد دریافت میکنند. این کارمزد به منظور جبران اصل سرمایه واحدهای عادی درنظر گرفته میشود.
مزایای صندوق تضمین اصل سرمایه
با توجه به اینکه صندوق تضمین اصل سرمایه از دو نوع ممتاز و عادی تشکیل شده است، میتواند پاسخگوی نیاز دو گروه از سرمایهگذاران ریسکپذیر و ریسکگریز باشد.
سرمایهگذاران ریسکگریز
سرمایهگذارانی که زمان و دانش کافی برای فعالیت در بازار سرمایه ندارند و همچنین قدرت ریسکپذیری بالایی ندارند، میتوانند با انتخاب واحدهای عادی این صندوق ضمن حفظ اصل سرمایه خود یک سرمایهگذاری ایمن را تجربه کنند.
سرمایهگذاران ریسکپذیر
سرمایهگذارانی که دارای روحیه ریسک پذیری بالایی هستند و تمایل به فعالیت در بازار سرمایه دارند و در عین حال به دنبال کسب بازدهی بیشتر هستند؛ میتوانند واحدهای ممتاز را انتخاب کنند.
از مزایای دیگر صندوق تضمین اصل سرمایه میتوان به مدیریت حرفهای، عدم نیاز به سرمایه زیاد و سبد سرمایهگذاری متنوع اشاره کرد.
نحوه سرمایهگذاری در صندوق تضمین اصل سرمایه
صندوق تضمین اصل سرمایه از دو نوع واحد تشکیل شده است: عادی و ممتاز. واحدهای عادی را میتوانید به صورت آنلاین از طریق سایت صندوق خریداری یا بازخرید کنید. همچنین امکان سرمایهگذاری در این واحدها از طریق شعب یا اپلیکیشن صندوق نیز وجود دارد.
برای سرمایهگذاری در واحدهای ممتاز، فرآیند متفاوتی باید طی شود. از آنجایی که این واحدها در بورس معامله میشوند، برای خرید آنها به کد بورسی و حساب کاربری در یک کارگزاری معتبر نیاز دارید.
کلام آخر
صندوق تضمین اصل سرمایه صندوقی با ماهیت مختلط است که از دو واحد عادی و ممتاز تشکیل شده است. واحدهای عادی به صورت صدور و ابطال با قابلیت تضمین اصل سرمایه و واحدهای ممتاز، قابل معامله در بورس و درواقع نقش رکن ضامن را برای دارندگان واحدهای عادی ایفا میکنند. ویژگی بارز صندوق تضمین اصل سرمایه امکان سرمایهگذاری افراد با هر سطح از میزان ریسکپذیری است که این امر باعث ایجاد یک تجربه خوب برای سرمایهگذاران خواهد بود.
سوالات متداول
-
صندوق تضمین اصل سرمایه چیست؟
صندوق تضمین اصل سرمایه صندوقی با ماهیت مختلط است. ترکیب دارایی صندوق 70 درصد در سهام و30 درصد در اوراق درآمد ثابت سرمایهگذاری میشود که بنا بر شرایط بازار سرمایه، مدیر اختیار دارد ترکیب دارایی را تغییر دهد.
-
سازوکار صندوق تضمین اصل سرمایه چگونه است؟
این صندوق از دو واحد عادی و ممتاز تشکیل شده است واحدهای عادی به صورت صدور و ابطال هستند و قابلیت تضمین اصل سرمایه را دارند .
واحدهای ممتاز قابل معامله در بورس هستند و در واقع نقش رکن ضامن را برای دارندگان واحدهای عادی ایفا میکنند و در ازای دریافت کارمزد از واحدهای عادی اصل سرمایه آنها را در شرایط نزولی بازار تضمین میکنند.
-
نحوه ی سرمایهگذاری در صندوق تضمین اصل سرمایه چگونه است؟
برای خریداری واحدهای عادی صندوق باید از طریق سایت، صفحه ی صندوق یا اپلیکیشن صندوقها اقدام کنید.
برای خریداری واحدهای ممتاز میبایست ابتدا کد بورسی دریافت کنید. سپس از طریق کارگزاریهای مورد تایید سازمان بورس و اوراق بهادار میتوانید اقدام به خرید نمایید.
-
ساعت ثبت سفارش برای خریداری واحدهای ممتاز صندوق تضمین اصل سرمایه چگونه است؟
ساعت معاملات شنبه الی چهارشنبه پیش گشایش از ساعت 8:45 الی 9 و گشایش از ساعت 9 الی 15 است.
-
آیا در صندوقهای تضمین اصل سرمایه مدت ماندگاری در صندوق اهمیت دارد؟
بله، اما به طور کلی با توجه به متغیر بودن مدت نگهداری بهتر است امید نامه و اساسنامه صندوق را مطالعه کنید.
-
صندوق تضمین اصل سرمایه برای کدام دسته از سرمایهگذران مناسب است؟
با توجه به سازوکار صندوق تضمین اصل سرمایه این صندوق برای هر قشری از سرمایهگذاران اعم از ریسکپذیر و ریسکگریز مناسب است.
-
حداقل مبلغ سرمایهگذاری در صندوق تضمین اصل سرمایه چقدر است؟
حداقل مبلغ خرید برای واحدهای عادی به اندازه ارزش یک واحد صندوق است و برای واحدهای ممتاز 500 هزار تومان از طرف سازمان بورس تعیین شده است .
-
برای مشاهده و مقایسه ی بازدهی صندوقهای تضمین اصل سرمایه به کدام سایت مراجعه کنم؟
برای مشاهده و مقایسه ی بازدهی صندوق ها میتوانید به سایت فیپ ایران fipiran.com مراجعه کنید.