ارزش ذاتی یا Intrinsic value در علوم مالی به ارزش واقعی یک سهم یا دارایی اشاره دارد که بر اساس ارزیابی جامع تمام جنبههای کسب و کار، شامل صورتهای مالی، پتانسیل رشد سودآوری در آینده و داراییهای مشهود و نامشهود، محاسبه میشود.
به سؤالی که ممکن است در ذهن شما ایجاد شود، یعنی تفاوت قیمت بازار و ارزش ذاتی چیست، با یک مثال پاسخ دهیم. برای مثال، فرض کنید قیمت بازار سهم شرکت الف در حال حاضر ۲۰۰ تومان باشد. حالا اگر از سرمایهگذارانی که در حال خرید این سهم هستند بپرسید چرا میخواهند این سهم را خریداری کنند، پاسخ آنها این خواهد بود که «به نظر ما، این سهم ارزش بیشتری از ۲۰۰ تومان دارد.» این جمله به معنای این است که ارزش واقعی سهام شرکت الف به نظر این سرمایهگذاران، از قیمت بازار فعلی بیشتر است. بهطور سادهتر، ارزش ذاتی یک سهم نشاندهنده قیمتی است که سرمایهگذاران برای آن ارزش قائل هستند. اگر این ارزش ذاتی از نگاه سرمایهگذاران پایینتر از ارزش بازاری سهم باشد، این سهم به عنوان گزینهای برای فروش در نظر گرفته میشود.
ارزش ذاتی یکی از مهمترین پارامترهای تحلیل بنیادی در بازار سرمایه است. تحلیلگران با در نظر گرفتن تمام جزئیات داراییهای مشهود و نامشهود و محاسبه سودآوری آینده شرکت، ارزش ذاتی آن را تعیین کرده و با ارزش بازار مقایسه میکنند. تصمیمگیری در مورد خرید یا فروش سهم، به تفاوت میان ارزش ذاتی و ارزش بازاری آن وابسته است.